Waar kunt u ons vinden?

Wat bieden we?
Praktijk Informatie

Oedeemtherapie

Oedeem, oftewel lymfoedeem, is een abnormale ophoping van (eiwitrijk) vocht in het lichaam. Dit uit zich meestal in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Lymfoedeem kan zich ontwikkelen na een operatie waarbij de lymfeklieren zijn verwijderd, maar ook na andere operaties, na kanker, bij mensen met littekens, bij mensen met brandwonden, als gevolg van bestralingen, chemotherapie of een ongeval kan lymfoedeem ontstaan.
Het is niet altijd zo dat lymfoedeem zich ontwikkelt na een trauma of operatie. Lymfoedeem kan ook aangeboren zijn en al in de kinderjaren ontstaan.

Met al deze vormen van lymfoedeem kunt u terecht bij een oedeemtherapeut. De behandelingen binnen onze praktijk zijn opgebouwd volgens de Australische methode (at modem Casley-Smith). Deze methode kent een wetenschappelijk onderbouwde behandelopbouw en behandelvolgorde. De behandeling is dusdanig opgebouwd dat er sprake is van een complete activering van het lymfsysteem.

Tijdens de behandeling wordt de afvoer van vocht door het lymfesysteem gestimuleerd. Dit wordt gedaan door middel van manuele lymfedrainage, een specifieke massagetechniek om het vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Oefentherapie stimuleert de werking van de spieren waardoor het vocht beter door het lymfesysteem gepompt kan worden. Daarnaast kunnen bandages en therapeutisch elastische kousen worden gebruikt om lymfoedeem te reduceren en verder lymfoedeem te voorkomen.

Herkent u zich in het bovenstaande of twijfelt u? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken en uw vragen voorleggen.