Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandelmethode van de fysio-/manueeltherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry Needling, niet hetzelfde als acupunctuur
Dry Needling gebruikt een (droge) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij Klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig (net onder de huid) meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van dezelfde soort naalden, waarmee kortdurend een zogenaamd Triggerpoint in de spier wordt geprikkeld. Het gaat niet om een “energetische” behandeling, zoals bij acupunctuur wel het geval is.

Wat is een Triggerpoint?
Een triggerpoint is een verkrampte plek in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak geprojecteerde (gerefereerde) pijn in een bepaalde zone veroorzaakt.
Bijvoorbeeld: een triggerpoint in de bilspier kan pijn in het onderbeen en de voet veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en stijfheid in de spier en ook gerefereerde pijn;
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
Er zijn verschillende redenen waardoor triggerpoints kunnen ontstaan. 

  • Acuut: Door verkeerde beweging of ongeval;
  • Chronisch: Door langdurig verkeerde houding;
  • Overbelasting door bijvoorbeeld sporten;
  • Immobilisatieperiode (gips/ brace/ sling);
  • Psychologische factoren (stress);
  • Voetafwijkingen waardoor verkeerde stand / beenlengteverschil.

Behandeling van de fysiotherapeut
De behandeling is gericht op het “uitschakelen” van triggerpoints door minder van het gericht aanprikken met de naald. Op deze manier worden de triggerpoints gedeactiveerd wat voor snelle en langdurige ontspanning zorgt. Vaak worden meerder spieren behandeld. Soms zijn meerdere sessies noodzakelijk om een goed resultaat te behalen.

Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel.
Tijdens de behandeling kan u een diepe, doffe pijn ervaren (in het gebied onder de naald of geprojecteerd in het gebied waar het triggerpoint uitstralende pijn geeft).
Na de behandeling voelt het behandelde gebied vaak vermoeid of stijf aan, soms een aantal dagen, maar meestal van kortere duur. 

Na de behandeling
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie in stand te houden. Dry Needling maakt deel uit van een totaalbehandeling, dus andere behandelinterventies zoals advies, oefentherapie, houdingsinstructies en/of manuele therapie zijn onderdeel van dit geheel.

Kosten
Dry Needling wordt in onze praktijk aangeboden als specialisatie binnen een behandeling. Er worden geen extra kosten voor in rekening gebracht.

Ronald Dalessi

(kaak)Fysiotherapeut, Manueeltherapeut & dry needling

Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.