Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie van fysiotherapie die specifiek gericht is op het behandelen van sportletsel en op het voorkomen ervan. De therapeut behandelt patiënten die sportblessures opgelopen hebben of met andere klachten kampen waardoor ze in het sporten belemmerd worden. Het doel van de therapie is door middel van speciale trainingsschema’s, revalidatie en een behandelplan de patiënten weer klachtenvrij te krijgen, zodat ze kunnen gaan sporten.

Het is belangrijk dat een sportfysiotherapeut zijn behandelplan afstemt op de patiënten, op de blessure en op de tak van sport die wordt beoefend. Het opstellen van zo’n plan gaat in overleg met de patiënt. Zo is het bijvoorbeeld voor sommigen van belang om de conditie op peil te houden ondanks de blessure. Oefenprogramma’s en behandelmogelijkheden worden uitgevoerd met en zonder trainingsapparatuur, en er worden hulpmiddelen toegepast zoals bijvoorbeeld sport- of kinesiotape.

Naast het behandelen van de lichamelijke klachten is adviseren ook een belangrijke taak van de sportfysiotherapeut. Dit kan gaan over verantwoordelijk sporten en trainen. Hoe blessures kunnen worden voorkomen en wat de mogelijkheden zijn voor patiënten met een fysieke beperking om toch een sport uit te oefenen. Ook kan een sportfysiotherapeut begeleiden bij trainingsprogramma’s. De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft. Preventie is binnen de sportfysiotherapie een belangrijk doel. Begeleiding is hierbij van groot belang zodat u kunt blijven sporten en herhaling van eenzelfde sportblessure of een nieuwe blessure kan voorkomen.

Patrick Hagman

fysiotherapeut & sportfysiotherapeut

Werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.